Tel Örgü

TEL ÖRGÜ ANKARA
Tel örgü demek kısaca tellerden yapılmış engel olarak yapılan şeye verilen isimdir.Bir çok bahçede görmüş  olduğumuz bu tellerle yapılan sisteme tel örgü denmektedir.Tel örgüye örnek verecek olarak futbol sahalarının dışına yapılan yeşil renkteki tellerdir.
Saha alanlarından dışına çıkılmaması için yapılan bu teller sistem içindekilerin dışarıya çıkmamasını sağlayan en önemli etkendir.Bu sistem bunun için çok önemlidir.Bu arada tarla ve arsası olan kişilerinde tercih ettiği uygulamadır.Çünkü tarlayı her türlü engellere karşı koruyan kalkandır.
Örneğin daha güvenli bir tel örgüye örnek verecek olursak bahçeye hırsız girmemesi için elektrikli tel örgü de yapılmaktadır.Daha güvenli olması için yapılması şart olan bir uygulamadır.

TEL ÖRGÜ NASIL YAPILIR?
Genellikle bina güvenliklerinin sağlanması, hava alanları gibi özel alanların korunması, boş arazilerin etrafının sarılması ve bunun gibi birçok sebeple örülen tel örgüler, fiyat açısından da uygun olması nedeniyle çok sık kullanılmaktadır. Tel örgü bir nevi arazinin kapatılması görevini üstlenmektedir. Arazinin kapatılması güvenlik amacı ile olabileceği gibi, sınırları birbirinden ayırmak gibi sebeplerle de kullanılabilir.

Tel örgünün yapılma aşamalarını inceleyecek olursak tel örgü yapımı çukur açılmasıyla başlamaktadır. 3 metrelik aralar ile toprağa 30 x 30 boyutlarda 50 cm derinliğinde çukurlar açılır. Açılan çukurlara ya doğrudan toprak üzerine ya da beton atılarak betonun üzerine borular dikilir. Toprağa dikilen boruların boyutları 2,4 metre ya da 2,9 metre uzunluğundadır. Betona dikilen borular ise, 20 x 30 ebatlarındadır. 45 metre aralıklar ile dikilen bu borulara monte edilen çift taraflı durdurucu payandadır. Bu direklerin düz kısımlarına da tel örgü gerilir. Tel örgüler alttan, ortadan ve üstten olmak üzere üç sıra tel gerilmektedir.
Tel örgü yapımı için miktarlar belirlenirken yapacağınız arsanın ölçülerini bilmeniz yeterli olacaktır. Tel örgü yapacağınız alanın ölçümüm 3’ e böldüğünüzde, 3 metre ara ile kaç tane direk dikilmesi gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Ne kadar payanda gerektiğini öğrenmek için ise tel örgü yapılacak alanın uzunluğunu 45’e bölmeniz gerekmektedir. Tel örgü sistemlerinden hangisini kullanacağınız da yapımı sırasında önemli yere sahiptir.

Tüm kış boyunca atıl durumda kalan tarlanızı veya bahçenizi en baştan dekore etmek ve kullanıma açmak istiyorsanız bahçelerinizin şık ürünler ile düzenlemeniz gerekecek. Bu konuda sadece alacağınız madde tel örgü olacaktır. Günümüzde üretilen tel örgüler hem şıklık kazandı hem de bahçenizden veya tarlanızdan bir şey çalınmasına karşı önlem almanızı sağladı. Artık günümüzde her kalınlıkta ve her incelikte kolay bir şekilde tel örgü bulabiliyorsunuz. Yeni ve kaliteli ürünleri araştırmak istediğinizde karşınıza 10’larca ve 100’lerce tel örgü çeşidi çıkacaktır. Alacağınız firmayı karar veremediğiniz için aklınız karışabiliyor. Hangi modeli tercih edeceğinizi düşünmekten sıkılmak yerine araştırma yapabilirsiniz. Bahçeniz veya tarlanız hangi ürüne daha yatkın olduğunu öğrenebilirsiniz.

En Yeni Tel Örgü Çeşitleri
Seçiminizi elbette bir çit şeklinde tasarlanmış olan tel örgü modellerinden yapmanız gerekecek. Bu modeller arasında panel gibi olanları da var pano şeklinde olanları da bulunmakta, aynı zamanda galvanizli PVC’li ya da beton ile yapılmış direkle tasarlanmış pek çok çeşit ile karşılaşacaksınız. Tercihinizi kaynaklı olan tel örgülerden yana da yapabilirsiniz dayanıklılık konusunda daha iyi olan tel örgülerden de yapabilirsiniz.

Kaynaklı tel örgüler de kendi içerisinde galvanizli ve PVC’li olarak 2’ye ayrılıyor. Çit teli, fens teli, helezon gibi farklı çeşitlerden de yararlanabilirsiniz. Tercihlerinizi internet üzerinden de yapabilme özelliğine sahipsiniz. Üretim ve satış yapan firmalar çevrimiçi olarak yeni çeşitlerini ziyaretçilerinin beğenisine sunmaktadır. Siparişlerinizi bile çevrimiçi olarak verebiliyorsunuz. Model ve renk seçimini belirtmeniz durumunda en kısa sürede tel örgüler kargo ile evinizin önüne kadar getirilebiliyor. Bu sayede ihtiyacınız olan ürünü kolay ve zaman kaybı olmadan ulaşmış oluyorsunuz. Önemli olan bahçenizin veya tarlanızın görünümünü bir imajdan uzaklaştırmayacak şekilde tasarlanmasıdır.

KAFESLİ TEL NEDİR?

Tel Örgü Sistemlerinden kafesli teli özellikle özel güvenlik bölgeleri olarak adlandırılan yerlerde gördüğümüz adı üzerinde kafes gibi koruduğu bölgeyi tamamen kaplayan tel örgülerdir. Özel güvenlik bölgeleri dışında yerleşim yerleri yani meskûn yerlerde, spor komplekslerinde, özel arazilerde, bahçe çevrelerinde, çeşitli endüstriyel yerlerde, çelik konstrüksiyonlu uygulamalarda oldukça sık kullanılmaktadır. Sık kullanılması sebebiyle üretimi de aynı sıklıkta gerçekleşmektedir.
Kafesli tel örgü çok geniş kullanım alanına sahip olduğu için çok seri şekilde imal edilmektedir. Müşterinin istediği özelliklerde istediği göz aralığı ve tel kalınlığında imal edilebilir. Yukarıda sayılan yerler dışında inşaat, sanayi, madencilik sektöründe, pano tel çit uygulamalarında, kümes gibi kafes uygulamalarında, hobi amaçlı alanlarda, havalandırma, soğutma, klima, elek teli sepet teli, cezaevi çiti, pencere muhafaza gibi birçok amaçlı çok çeşitli yerlerde kullanılmaktadır. Kafesli tel örgünün tel kalınlığı 1,50 mm ile 6 mm arasında değişmektedir. Kafesli tel örgünün göz aralığı ise, 10 x 10 mm ile 60 x 60 mm arasında olmaktadır.

Kafesli telde sıcak daldırma galvanizli tel, elektro galvaniz tel ve paslanmaz tel olmak üzere 3 çeşit tel kullanılmaktadır. Dokuma şekli kare ya da dikdörtgen şeklinde olan kafesli telin sınırsız kullanım alanı vardır. Kafesli tel örgü sistemli istenildiği takdirde haşhaş kesilmiş ebatlar şeklinde, top top hazırlanabilir. Yüksek malzeme kalitesi ile kafesli teller; dayanıklı, emniyetli, şık, ekonomiktir.

Kafesli tel
Bahçenizi, evinizin etrafınız, deponuzu güvenlik altına almak istediğinizde etrafını kafesli tel ile çevirmelisiniz. Dışarıdan gelen tüm tehlikelere karşı sizi ve mallarınızı koruyacaktır. Tek kafes teli, bahçe teli, PVC kaplı tel, pek örgülü tel, kara örgülü tel gibi farklı üretim seçenekleri vardır. Üretim sırasında kullanılan malzemenin kalitesine göre metresine göre fiyatları değişkenlik gösterir. Üretimi kolan olan bu ürünler insanlar tarafından genellikle bir yerleri koruma altına almak için kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise montesinin kolay olması ve uzun yıllar boyunca kullanışlı olarak kalmasıdır.

Kafesli tel üretimi genel olarak iki telin birbirine sarılması ile yapılmaktadır. İsterseniz petek şeklinde isterseniz de kare şeklinde tellerden alabilirsiniz. Kullanım yerine ve amacınıza göre ikisinden birini tercih ederek kolayca monte edebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu tellerin amacı insanları ya da insanlar için değerli olan ürünleri, malzemeleri ve binaları koruma altına almaktır. Monte etmesi kolaydır. Toprak ya da beton olan bir zemine kolayca ve hızlı bir şekilde montesi yapılabilir. Montesi için yapılması gereken beton direk ve payandaların yerleştirilmesi gerekiyor. Daha sonra belirli aralıklarla tel geçirme işlemi yapılır. Tellerin sağlam durması için telin çeşidine göre çivatalanabilir ya da başka bi tel yardımıyla telin monte işlemi gerçekleştirilir. Herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan uzun yıllar boyunca sağlam bir şekilde yerinde durmaktadır.
Yazlık evinizi, bahçenizi, tarlanızı, ürünlerinizi korumak için bu telden faydalanabilirsiniz. Yapmanız gereken sizin için gerekli olan kafesli tel miktarını ve çeşidini bilmenizdir. Ne kadar metre gidecek, güvenlik içine almak istediğiniz yer sizin için ne kadar önemli bu sorulara cevap verdikten sonra istediğiniz miktarda tel alabilirsiniz.

ANKARA Kafesli tel
Çok sayıda farklı şekilde üretilen ve kullanıma sunulan kafesli tel çeşitleri vardır. Amaçları hem kullanılan alanı korumaya almak hem güzel bir şekilde görünmesini sağlamaktır. Üretimi için genel olarak makinelerden yardım alınmamaktadır. Üretimini basit bir şekilde anlatmamız gerekirse iki adet telin birbirine sarmalanması ile ortaya çıkmaktadır. Bazı üretimleri için özel yazılımlar kullanılmaktadır. Ayrıca telin ömrünün uzaması ve sağlam bir hal alması için farklı maddeler ile güçlendirilmesi yapılır. Galvanizli tel, PVC kaplı tel, polyester kaplı tel gibi farklı çeşitleri vardır. Bu farklı şekilleri nedeniyle fiyatlarında farklılıklar görülebilir. Güvenlik için tercih edeceğiniz telin fiyatı sizin seçtiğiniz tel çeşidine göre artış gösterebilir.

Güvenlik almak istediğiniz yerler arasında bahçeler, tarlalar, depolar, yazlık evler olabilir. Bunlar ve bunlarında haricinde olan birçok yer için kafesli tel’i kolayca kullanabilirsiniz. Kullanımı ve monte edilmesi kolaydır. Toprak bir zemine ya da beton bir zemine kolay ve hızlı bir şekilde kurulumu yapılabilir. Kurulumu için çok fazla yan ürün gerektirmez. Demir ya de beton direkler yardımıyla monte işlemi gerçekleştirilebilir. Bu tamamen kullanıcının tercihine kalmıştır. Güvenlikli bir yer isteyen herkes tarafından tercih edilmektedir.

Tel  çeşitlerini nalburlarda, malzemecilerde ve üretimini yapan yerlerden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Üretici firmalardan daha uygun fiyatlara kafesli tel çeşitlerinden alabilirsiniz. Amacı güvenli bir alan oluşturmak olan bu ürünlerden sizlerde kullanım için satın alabilirsiniz. Bu kafesli tel çeşitleri genel amaç olarak güvenlik için üretilmektedir. Ayrıca bu teller insanların estetik algısı göz önüne alınarak yapılmaktadır.  Ortaya güvenlikli bir alan çıkarmak isterken tamamen göz zevkine zarar verecek bir yer oluşturmak istemiyorsanız bu tellerden yararlanabilirsiniz.

JİLETLİ TEL
Güvenliğin arttırılmak istenmesi ile tel örgü sistemlerinde de güvenlik arttırıcı önlemler alınmak istenmiştir. Teknolojinin gelişmesi de tel örgü sistemlerinin gelişmesine ve daha geniş güvenlik önlemleri alınmasına katkı sağlamıştır. Yüksek güvenlik sağlayan tellerin en önemlisi jiletli teldir. Yüksek güvenlik önlemlerinin alınması gereken yerlerde jiletli tel çok fazla kullanılmaktadır. Jiletli tel örgüsünün caydırıcılığı çok yüksektir. Jiletli tel geçtiğimiz yıllarda özellikle kamusal alanlarda, sınır boylarında kullanılmaktaydı. Artık sitelerde ve özel mülklerin yer aldığı bölgelerde de jiletli tel örgü sistemi kullanılmaktadır.
Kullanım alanlarını sıralayacak olursak askeri tesisler başta olmak üzere, toplu konutlarda, sanayi tesislerinde, villalarda, ülke sınırlarında, rafinerilerde, doğalgaz boru hatlarında, enerji merkezlerinde, cezaevlerinde, fabrikalarda, sitelerde, sınır boylarında, organize sanayi bölgelerinde jiletli tel örgü sistemleri kullanılmaktadır.

Jiletli telin 4 adet türü mevcuttur. Bunlardan ilki, Helezonik Jiletli Teldir. Diğerleri ise; Düzlemsel Jiletli Tel, Düz Hat Jiletli Tel, Kaynaklı Jiletli Tel türleridir. Jiletli tel örgü sistemlerinin çap ölçüleri 30 cm ile 97 cm arasında değişiklik göstermektedir. Çap ölçüleri dışında, azami açılma mesafesi, ideal açılma mesafesi ve rulo ağırlığı vardır. Azami açılma mesafesi 6 metre ile 15 metre arasında değişmektedir. İdeal açılma mesafesi ise, 5 metre ile 10 metre arasında olmalıdır. Son olarak rulo ağırlığında söz edecek olursak, jiletli tel örgü sistemlerinin rulo ağırlığı ise; 5 kilogram ile 14,7 kilogram arasında değişmektedir.

ANKARA DİKENLİ TEL
Dikenli tellin en çok bilenen tanımı, bir yerin sınırlarını belirlemekte kullanılan tel örgü sistemidir. Kullanım amacına göre dikenli tel daha sıklaştırılabilir ve böylece daha tehlikeli hatta bazı durumlarda ölümcül dahi olabilmektedir. Dikenli tel örgü sistemi üretim açısından bakılacak olursa kablo ile benzerlik gösterir. Kablolardan ayıran en önemli özellik, dış yüzeyinin plastik ve plastik dışındaki iletken olmayan materyaller ile kaplı olmamasıdır. Dikenli telin etkisi kuvvetlendirilmek istenirse, iki ayrı dikenli tel birbirlerine sardırılarak yapılabilir. Dikenli tellerin birbirlerine sardırılması işlemi burularak gerçekleştirilir.

Dikenli tel örgü sistemine diken isminin verilmesinin bir sebebi vardır. Tel üzerine farklı bir tel eklenerek birbirlerine sarılıp bükülmesi, dikenli tellerin sivri çıkıntıların çıkmasına sebebiyet verir. Bu nedenle tel dikene benzer. Dikenli telin en çok kullanılma amaçları; savunma, belli bir toprak parçasının sınırlarını belirleme ve koruma olarak sıralanabilir.

Dikenli telin basit ve sıradan olmasına rağmen atom bombasından bile daha etkili bir silah olduğu söylenmektedir. Dikenli tel 19. Yüzyılın sonlarına doğru savaşlarda oldukça işe yaramıştır. Dikenli tel Amerikalıların icadından sonra binden fazla türü olmuştur. Görüntü ve yapım bakımında oldukça basit olan dikenli örgü sistemi, işlev açısından efsanevi etkiye sahiptir. Dikenli tel örgü sistemleri kısaca, bahçe gibi, toprak parçası gibi yerlerin korunması, geçişlerin engellenmesi, geçişlerin en güç seviyeye getirilmesi, üzerinde de dikene benzeyen çıkıntılar bulunan tel örgü sistemidir.